Doriți să utilizați un microfon profesional cu laptopul dvs., dar nu sunteți sigur cum să faceți acest lucru?
În aceste zile, există o mulțime de microfoane USB grozave care oferă audio de înaltă calitate și confort plug-and-play pentru înregistrarea pe computer. Dar nu sunt întotdeauna soluția pentru toată lumea. Poate aveți deja un microfon tradițional pe care doriți să îl utilizați cu laptopul sau poate că sunteți după un sunet distinct pe care un model USB pur și simplu nu îl poate oferi.
Desigur, conectarea SM58-ului dvs. de încredere nu este atât de simplă: laptopurile, precum și computerele desktop și Mac-urile au în mod normal mufe de 3,5 mm, în timp ce majoritatea microfoanelor profesionale folosesc mufe XLR. Dacă nu sunteți la îndemână cu un fier de lipit, veți avea nevoie de un cablu special precum RP325.
Totuși, chiar și cu microfonul conectat, este posibil să nu fiți atât de mulțumiți de calitatea sunetului înregistrărilor dvs. Acest lucru se datorează faptului că intrările audio de pe majoritatea computerelor nu sunt suficient de sensibile pentru a prelua semnalul de la microfon, deci probabil va suna fie prea liniștit, fie prea zgomotos atunci când este amplificat de software-ul dvs. audio.
Soluții posibile
Opțiunea 1: un transformator pasiv
Utilizarea unui transformator pasiv precum A96F poate crește un semnal cu 12 dB. Cu toate acestea, acest lucru are dezavantajul de a oferi microfonului o conexiune cu impedanță redusă, ceea ce poate afecta calitatea sunetului. Aceasta face ca această opțiune să fie cea mai bună pentru o soluție rapidă și murdară atunci când nu aveți acces la o sursă de alimentare externă. Acest lucru va funcționa numai cu microfoane dinamice.
Opțiunea 2: un mic mixer
De asemenea, puteți crește semnalul microfonului la nivelul liniei cu o mică consolă de amestecare, dar veți avea în continuare nevoie de un cablu adaptor pentru a vă conecta la mufa audio standard a computerului. Această metodă elimină nevoia de a amplifica semnalul cu software-ul dvs. de înregistrare, sperând că elimină orice zgomot de fond nedorit în proces. Și dacă mixerul acceptă alimentarea fantomă, puteți utiliza și microfoane cu condensator.
Opțiunea 3: O interfață portabilă
Dacă înregistrați în mișcare cu laptopul, ar putea fi o interfață audio portabilă. Există convertoare analog-digitale cu un singur canal, cum ar fi X2u care conectează un microfon XLR la portul USB al computerului. Sau puteți opta pentru ceva de genul MVi, o interfață care oferă o selecție de presetări de procesare a semnalului la bord. Ambele funcționează fără alimentare externă, astfel încât să puteți înregistra oriunde vă puteți configura laptopul. De asemenea, furnizează alimentare fantomă pentru microfoanele cu condensator și au mufe pentru căști pentru monitorizare fără latență.
Opțiunea 4: o nouă placă de sunet
Dacă doriți să vă configurați propriul studio acasă, vă recomandăm să obțineți o placă de sunet multicanal pentru computer. Există atât modele PCI externe, cât și interne disponibile, dar există câteva lucruri de reținut în timp ce cumpărați unul. Pe lângă faptul că aveți o reputație pentru calitatea sunetului premium, asigurați-vă că placa de sunet folosește drivere care asigură o latență scăzută – și energie fantomă dacă doriți să înregistrați cu microfoane condensatoare.
Opțiunea 5: un microfon USB
Uneori, trebuie să vă uitați la situația dvs. de echipament și să reevaluați ce funcționează cel mai bine pentru obiectivele dvs. Deși avem cu siguranță simpatie pentru atașamentul tău emoțional profund față de primul tău SM58, ar putea fi timpul să ne gândim să cumpărăm un microfon USB până la urmă. Pe lângă ușurința de utilizare, principalul avantaj este calitatea sunetului mult superioară audio-ului de la bordul computerului, deoarece semnalul este digitalizat înainte de a părăsi microfonul. Din această cauză, totuși, este important să alegeți un model cel mai potrivit pentru nevoile dvs. Există MV5 pentru podcasting și alte sunete vorbite și MV51, un microfon cu condensator cu membrană mare, cu presetări de procesare a semnalului încorporate, excelent pentru captarea atât a vocilor, cât și a instrumentelor.
Sfat profesional:
Unele microfoane cu condensator, în special cele dezvoltate pentru înregistrarea la domiciliu, pot rula pe baterii. Deci, aceste modele pot fi utilizate în continuare, chiar dacă nu aveți la dispoziție Phantom Power.
* Latența apare atunci când un semnal analogic de la un microfon este digitalizat în interiorul computerului și este redat în scopuri de monitorizare cu o ușoară întârziere. Plăcile de sunet normale pot avea o latență de până la un sfert de secundă – mult prea lungă pentru înregistrări profesionale. Echipamentul audio Pro menține latența sub patru milisecunde, iar interfața X2u are chiar și o mufă pentru căști care oferă un semnal analogic fără latență înainte de a fi digitalizat și trimis la computer.